Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

A Kvalikon Kft. által szervezett VIII. Vezetői Best Practice Fórum és a TÉR felmérés tapasztalatai

Az átlagon felüli létszámból már érezni lehetett, hogy a téma kifejezetten aktuális. Ahogyan az már a felvezetőben kiderült: gyakorlatilag minden résztvevő elégedetlen azzal, ahogyan a TÉR működik a cégüknél. A rendszer gyakran formalitássá silányodik, ahol a vezetők igyekeznek a lehető legkisebb energiával „megfelelni a HR elvárásainak”, miközben a HR-nek nem kevés energiájába telik, hogy legalább ilyen szinten működjön a rendszer. Ahogy egyikőjük fogalmazott: „Ha a HR nem nyomná, nem is foglalkoznának vele a vezetők”. Így viszont nehéz kihozni belőle azokat a hasznokat, amelyeket jó esetben nyújthatna.

Melyek is ezek a hasznok? A munkatársak teljesítményének maximalizálásán túlmenően nagyban elősegítheti a munkatársak megtartását és motiválását. Ez hozzájárul a fluktuáció csökkentéséhez, ami – sajnos – évek óta örökzöld téma. Ezenkívül segíti az emberek fejlődését és kibontakozását, a belső utánpótlás-nevelést, ami általában előnyösebb, mint kívülről toborozni a betöltendő pozíciókra.

TÉR-felmérés

A Fórumot megelőzően egy átfogó online TÉR-felmérést végeztünk a jó gyakorlatok, a feltételek és az eredmények feltérképezése érdekében. Mint kiderült, a TÉR rendszer eredményességéhez kiemelt fontosságúak az alábbi feltételek:

  • A vezetők nyitottsága a TÉR iránt
  • Évközbeni folyamatos visszajelzés a dolgozók felé – ne csak év végén
  • Objektív teljesítménymérés (KPI-ok)
  • Kapjanak TÉR-képzést a vezetők
  • Legyen szöveges meghatározás az értékelési skála fokozataihoz

Kiderült az is, hogy a hiányzást és a fluktuációt eredményesen csökkenti az alábbi eszközök alkalmazása:

  • Egyéni, számszerűsített célok
  • Hoshin Kanri, a stratégiai célok lebontása
  • Kaizen rendszer
  • Rendszeres értékelés (önértékelés, és felettes általi)
  • Mentor rendszer

A fluktuáció csökkentésében ezenkívül segít a karriertervezés, az egységes képzési program, a coaching és a munkaközbeni tréning.

Az előadások fő üzenetei

A konferencia prezentációiból világossá vált az az összkép, hogy a TÉR nem „csak egy” rendszer: ha jól működtetjük, akkor központi szerepet foglal el. A vállalat számos folyamatára és tényezőjére kihat, ahogyan maga a TÉR is csak akkor tud jól működni, ha a többi kapcsolódó vállalati rendszer és feltétel is adott – enélkül légüres térbe kerül.

Vezetői szemszögből nézve: a TÉR nem egy olyan „mutatvány”, amit az ember évente egyszer (esetleg kétszer) megcsinál, és kipipálhat. Ez adja meg a munkatársakkal való napi munka, folyamatos fejlesztés és coaching keretrendszerét. Fel kell ismerjük, hogy az emberek vezetése ezernyi hosszabb-rövidebb párbeszéden keresztül jön létre. Ezek mindegyike lehetőséget ad nekünk, hogy a munkatársaink kompetenciáját és elkötelezettségét egy kicsit emeljük. Erre a folyamatos kapcsolat-tartásra tudjuk felépíteni a folyamatos visszajelzések és az állandó fejlesztés kultúráját. Ha nyitott az ajtónk, könnyen elérhetőek vagyunk és személyes jelenlétünkkel is megmutatjuk, hogy munkatársaink fejlődése fontos nekünk, ők elhivatott csúcsteljesítménnyel hálálják meg azt.

A TÉR különösen jó szolgálatot tehet gyorsan változó környezetben, amikor az elvárás-rendszeren, vagy a vállalati kultúrán szeretnénk alakítani. A rendszer folyamatos működtetése segít az új irányok „végiggörgetésében” a szervezeti szinteken – hogy mindenki megértse, merre tartunk, és megfogalmazhassa az ezzel kapcsolatos kérdéseit, aggályait. Ez nagy mértékben csökkenti a változásokkal járó szervezeti stresszt és ellenállást.

A fejlesztés, tanítás kiemelt jelentőséget kap az új munkatársak beillesztésénél, hiszen ők azok, akik a legkönnyebben tovább is állnak, ha az első néhány hét alatt kedvezőtlen benyomásokat szereznek rólunk. Ebben kiemelt jelentősége van a frontvonali vezetők hozzáállásának és készségeinek – ami gyakran még mindig a „munkaerő-piaci bőség” viszonyait tükrözi. Ha az új belépők közvetlen vezetői bizonytalanok az alapvető vezetői szerepek és módszerek tekintetében, ott igen nehéz mind a TÉR működtetése, mind az új belépők megtartása! Egy jól működtetett TÉR rendszer segít abban, hogy felhozzuk őket az elvárt szintre. Egyre több cég mentor-programok bevezetésével támogatja az újak beilleszkedését. Ez egy jól bevált módszer; a TÉR segít a kiválasztásukban és a felkészítésükben.

Egy külön kihívást jelent a magyar kultúrában, hogy a vezetők szeretnek pozitív visszajelzéseket adni, negatívakat viszont nem. Gyakran a készségeik sem elég erősek ebben. Sajnos nem ritkán fordul elő, hogy a vezető „utal rá”, hogy nincs minden rendben és jó lenne változtatni. Majd, amikor egy idő múlva közli, hogy meg szeretne válni a munkatársától, ő így reagál: „Miért nem szóltál?” A világos, egyértelmű, de mindemellett segítő, nem ítélkező párbeszéd a TÉR működtetésének egyik alapja.

Összefoglalás

Összességében azt lehet mondani, hogy ott, ahol sikeresen működik a TÉR, ott elérték azt, hogy jóval gyakoribbak – pl. havi rendszerességűek – legyenek a visszajelzések. Ez azt is megoldja, hogy az év végi megbeszélésekre szükséges felkészülés és lefolytatás ideje ne nyúljon kezelhetetlenül hosszúra, mert ott lényegében az évközi megbeszélések összefoglalása zajlik. Ezáltal azt is el lehet kerülni, hogy bárkit meglepetés érjen e megbeszélések alatt, és ott kelljen megvitatni, hogy „ki szúrta el”. Így lehet gondoskodni arról, hogy a beszélgetés végén tettre készen, inspirálva álljon fel a munkavállaló – még akkor is, ha miden mutató piros).

Az előadásokból kiderült, hogy szervezetenként eltérő, cégre szabott megoldásokkal lehet jól átültetni az általános vezérelveket. Sok jó gyakorlat van, de mindenkinek egyedileg kell megtalálnia a megoldást. Ennek során egyensúlyban kell tartani a teljesítmény és a kompetenciák értékelését; sőt, több helyen a kompetenciákat, a „soft skilleket” nagyobb hangsúllyal kezelik, hiszen így lehet a megcélzott vállalati kultúra irányába terelni az embereket. Sikeres pedig csak olyan cég lehet, ahol elérjük azt, hogy az emberek agya és lelke „egy rugóra járjon”. A TÉR ezen összehangoláshoz is igen hasznos eszköz, ha jól működtetjük.

 

Czinege Andor

Vezető tanácsadó, tréner, coach

 

 

Kapcsolódó képzéseink

 

url clone,short url link,affiliate link trace, affiliate tracking url, spy offers,trace affiliate linkAir Jordan