Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

5S

 

Az 5S technika rendkívül egyszerű, könnyen megérthető technika, amely alkalmazása az alapjául szolgál bármely más fejlettebb termelékenységfejlesztési technika sikeres alkalmazásának. Az 5S megteremti azt a vállalati kultúrát és tevékenység rendszert, amelyben az emberek odafigyelnek a munkakörnyezetükre és tudatosan rendben tartják és fejlesztik azt. Az 5S aktivizálja a szervezetet, javítja a dolgozók tulajdonosi szemléletét és a vállalatról alkotott képet.

Célja: Annak az állapotnak a megteremtése, amelyben a vállalat folyamatosan képes előmozdítani a KAIZENT. Az 5S közvetlen céljai: a vállalat arculatának és hírnevének javítása, a hatékonyság növelése, rövidebb átfutási idő és pontos szállítás, kisebb készlet, minőségjavítás, kevesebb géphiba, javuló munkahelyi biztonság, költségcsökkenés, a szervezet aktivizálása moráljának javítása.

A technika lényege: A minőségi munkakörnyezet megteremtése. Az 5S öt japán szónak a rövidítése:

  • Seiri: A szükségtelen dolgok eltávolítása a munkahelyről
  • Seiton: A szükséges a dolgok logikus elhelyezése, elrendezése és megjelölése (mindenki tudja, hogy mi a normális állapot és, ha eltérést lát, cselekszik)
  • Seiso: A „Seiso” gondolkodásmód kialakítása. A munkahely teljes megtisztítása, hogy gépek és környezetük ne legyenek szennyezettek
  • Seiketsu: Az előző 3S megfelelő művelése. A munkahelyi szervezettség és karbantartás magas szinten tartása (értékelések, verseny, állandó helyről való fényképezés)
  • Shitsuke: A dolgozók képzése, hogy a rendszer alapelveit önállóan is kövessék, a megfelelő fegyelem fenntartása