Bejelentkezés Regisztráció

Bejelentkezés

A hatodik S problémája

Szakmai praxisomban és oktatások során sokszor megkaptam kérdésnek, hogy „mi ez a hatodik S és miért nem foglalkozom vele”.  A munkahelyi BIZTONSÁG az a hatodik S, ami egyes szakmai anyagokban és így vállalati kultúrában is megjelenik az 5S mellett. Nem szeretném csökkenteni a biztonság fontosságát, de érdemes megvizsgálni egy pillanatra, vajon tényleg önálló pillérként kell rátekintenünk és hogyan-miért alakult ki.

 

A munkahelyi biztonság előzménye, hogy az angolszász jellegű vállalati kultúrában, a korai kapitalizmus kizsákmányoló jellegéből adódóan magas volt a dolgozók munkaterhelése és nem különösebben adtak a tulajdonosok a munkavégzés körülményeire, ergonómiára és a munkabiztonságra. Majd a XIX. század végére mind Angliában mind az Egyesült Államokban megszülettek azoknak a törvényeknek az előfutárai, melyek ma az egész modern világon meghatározóvá teszik a munkavédelmet.

 

Térjünk vissza az 5S kialakulásához és a hatodik S értelmezéséhez, és álljunk vissza a startvonalra. A Toyota nem véletlenül mutatta be az utolsó eszközeiként az 5S módszert. Folyamatos vállalatfejlesztési koncepcióik kidolgozása során egyszer csak ráeszméltek, hogy az alapvető stabilitás érdekében 5 dolgot (folyamatot) ismételnek elszántan és folyamatosan. Ez lett az 5S módszer.

 

Megtanultuk a leckét, hát mondjuk is fel:

1.S - Seiri - Sort - felesleges dolog nincsen

2.S - Seiton - Straighten / Set in order - minden a helyén van

3.S - Seiso - Sweep & Shine - tisztaság van

4.S - Seiketsu - Standardize - egységes munkahelyi szervezettség magas szinten tartva / szabványos folyamat és környezet

5.S - Shitsuke - Sustain / Self-discipline - képzés és fejlődés az 5S fejlesztése és újragondolása

 

(Szándékosan igyekeztem elkerülni a magyar megnevezéseket, mint definíciókat. Sok elmés „S” betűs kezdetű magyar szóval találkoztam, de hozzám tartalmilag és felfogásában a Kvalikonnál közösen kidolgozott és alkalmazott definíciók állnak közel. Ezek segítségével gyorsan és ésszerűen erőlködés nélkül lehet követni azt a folyamatot, amit feljebb felsoroltunk.)

 

Mikor az 5S-t, mint a stabilitás megteremtésének egyik alapköveként kezeljük, fontos megértenünk, hogy a rendszert folyamatosan és elszántam kell alkalmaznunk minden munkafázisra, valamint jó tudnunk, hogy a japán kultúrából adódóan nem csak ezt jelentik ezek a definíciók, mélyebb tartalmuk is van. Válasszuk ketté ezt az 5 lépéses folyamatot, így meglátjuk, hogy az első három lépés a fizikai valóság megteremtésével, míg az utolsó 2 lépés a szellemi megértés és összhang megteremtésével foglalkozik. Így válik azzá a keleti spirituális „egésszé” a rendszer, mely jellemzően meghatározza a gondolkodásukat. Elég, ha az ötödik S - shitsuke - jelentését (neveltetés) vizsgáljuk, mely a japánok számára a gyermek fegyelmezésétől a kitartó önfejlesztésig és tudatos önfegyelemig bezáró jelentéstartammal bír. Ezt a szemléletet kell a vállalati kultúrába átültetni, nem pedig kötelező körré degradálni és a dolgozókra, mérnökökre hárítani a fenntartássá és hibakereséssé egyszerűsített feladatot. (Persze az 5S fejlesztésének továbbra is az egyik bőkezű forrása a hibák, események kizárása a folyamatból.)

 

Ha kicsit távolabbról szemléljük, és elvonatkoztatunk az ipari alkalmazástól, szinte egy zen-kertet látunk kialakulni a szemünk előtt: minden nem odaillő dolog hiányán keresztül a szükséges részek tökéletesen elrendezett és tiszta összességén keresztül teremtik meg azt a békét és harmóniát sugárzó kertet, melyet minden nap ápolni kell, és az ápolása során újabb változtatásokkal növelhetjük a harmóniát.

 

Az ipar vagy a szolgáltató szektor számára az egész folyamat középpontjában és a módszer értelmét tekintve két, egymással szorosan összefüggő gondolat húzódik meg: a veszteségek eltávolításán keresztül a hatékonyság növelése. Ennek fényében a hatodik S nem önálló pillér, hanem eredmény, melyet a hatékony+veszteségmentes folyamat és környezet fog eredményezni sok más pozitívummal együtt.

 

A BIZTONSÁGot az első S a felesleges dolgok/anyagok/folyamatok eltávolításával szolgálja. Megszünteti a balesetveszélyt okozó elemek jó részét (kiküszöbölés). A második S a folyamat és a hozzátartozó anyagok, emberek, gépek elrendezésével és felülvizsgálatával biztosítja, hogy minden veszélyforrást azonosítsunk és a legjobb gyakorlaton keresztül a veszélyeket minimalizáljuk (csökkentés), ha lehetséges - akár új megoldásokon (változtatás) keresztül - megszüntessük. A harmadik S, a megtisztítás segítségével folyamatos kontrollt alakítunk ki a környezetünkben megtalálható gépek és eszközökön, így időben reagálhatunk az eltérésekre és azokból fakadó problémákra. Persze, ehhez kell, hogy a negyedik S-ben meghatározott szabványokat tartsuk tiszteletben és ne felejtsük beépíteni az első három S-ben felfedezett tudást. Az ötödik S biztosítja, hogy a felmerülő hibák - minden hiba: a selejt, a gépállás, a szerszámhibák, a balesetek, sőt a majdnem balesetek (near miss) is ! -  beépüljenek a rendszerbe.

 

Ha ezt folyamatosan és elszántan ismételjük, akkor tényleg egy hatékony és veszteségek nélküli gyártást kapunk, ahol a biztonság fontos és nem kérdés. Egyszóval a BIZTONSÁG ezekből az eredményekből fakad. Persze ehhez tényleg kell egy vállalati kultúra.

 

Gáspár Tibor

vezetési tanácsadó

Kvalikon Kft.

Sportswear Design,Sports Shoes,Sports brands,Sportswear free shipping,buy footwear,Nike footwear,Adidas footwear,Asics footwear30 Winter Outfit Ideas to Kill It in 2020 - Fashion Inspiration and Discovery